Privatfinans är ett svenskt aktiebolag som grundades 2004. Då ägnade man sig åt värdepapper vilket bytade riktning år 2006 då man började med mer finansiella tjänster istället. 2007 ledde man in verksamheten på snabblån till sina kunde istället, vilket har gjort Privatfinans till en ledande aktör vad gäller smslån i Sverige.

Privatfinans erbjuder sina kunder att ansöka om lån på flera olika sätt. Antingen kan man göra det gratis via internet, via telefon eller med hjälp av ett sms från mobiltelefonen. Blir låneansökan beviljad kan man ha pengarna på sitt konto bara 10 minuter senare.

Privatfinans erbjuder sina kunder lån på 2000, 3000 eller 4000 kronor. Precis som hos alla andra långivare tillkommer det vissa avgifter när man lånar pengar. Dessa avgifter tar företaget ut för att täcka det administrativa arbetet de lägger ner på varje ansökan. Lånar du 2000 kronor tillkommer det avgifter till ett sammanlagt belopp på 560 kronor, 3000 kronor ger ett extra belopp  på 600 kronor och lånar du 4000 kronor får du lägga till 860 kronor. För att få låna 4000 kronor krävs det dock att du har varit kund tidigare och skött dina betalningar utan anmärkningar.

Det extrabelopp som tillkommer ditt lån ska tillsammans med hela lånesumman vara återbetalt till Privatfinans senast på förfallodagen som står på den faktura man får hemskickad. 30 dagar har man på sig att betala tillbaka hela summan man har lånat inklusive de extra avgifterna.

Betalas inte lånet av i tid har Privatfinans rätt att debitera en så kallad dröjsmålsränta. Har betalning av lånet inte heller skett efter att Privatfinans skickat ut en påminnelse har de rätt att lämna över ärendet till Inkasso för att driva in sina pengar. Ett ärende hos Inkasso kan i slutändan hamna hos kronofogden som i värsta fall kan ta ett beslut om betalningsanmärkning.

För att få låna pengar överhuvudtaget hos Privatfinans måste lånansökaren har fyllt 20 år. Den som ansökt om lånet måste även ha en årsinkomst som överstiger 120 000 kronor. Det krävs även ett eget svenskt bankkonto och låntagaren måste klara av den vanliga kreditprövning som de flesta företag gör.

Är den som ansöker om lån däremot under 25 år får han eller hon bara låna det lägsta beloppet, 2000 kronor. För att få låna det högsta beloppet, 4000 kronor, krävs det att du är över 25 år, att du har varit kund hos Privatfinans tidigare samt skött dina återbetalningar utan anmärkningar.