I den här stora lånedjungeln med smslån, snabblån, mikrolån och allt annat är Internetlån ännu ett begrepp och ännu ett sätt att låna snabba pengar under en kort tid.

Ett internetlån är ungefär det samma som sms-lån och alla de andra lånen. Skillnaden är att man skickar in sin ansökan via internet och hemsidan som långivaren har.

Med ett internetlån kan man i de flesta fall välja om man vill låna, 1000, 2000, 3000 eller 4000 beroende på vilket behov man har. Många företag som erbjuder smslån erbjuder även internetlån. Många gånger är det dessutom en kombination av dem båda, där man fyller i sin ansökan via hemsidan, får en bekräftelse via sms som man svarar på med hjälp av ett sms och sen får sina  pengar på sitt konot.

De flesta internetlån är räntefria, däremot tillkommer det ofta en serviceavgift som ska täcka företagets administrativa arbete som de lägger ner på din låneansökan. Hur hög avgiften är beror på hur mycket pengar du väljer att låna. Ju högre summa desto högre avgift. Avgifterna skiljer sig också mellan olika låneaktörer. Därför är det en god idé att kika runt och ta reda på vem som har bäst avtal.

Oavsett vilket belopp man väljer att låna och oavsett vilken avgift som tillkommer ska pengarna betalas tillbaka. Avgiften läggs till det lånade beloppet och ska alltså betalas tillbaka samtidigt. Det vanligaste är att man har 30 dagar på sig från och med den dagen pengarna blev tillgängliga på kontot att betala tillbaka hela beloppet.

Gör man inte det får man en påminnelse som även ger en påminnelseavgift som läggs på lånebeloppet. Blir inte lånet återbetalt efter påminnelserna lämnas ärendet till Inkasso som i ett senare skede kan lämna över det till Kronofogden. Hamnar ett ärende hos Kronofogden slutar det många gånger med en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning behöver dock inte vara ett hinder för att få ta ett internetlån. De flesta låneaktörer har sina egna krav på sina lånesökare. Det handlar oftast om att man ska ha uppnått en viss ålder, vara svensk medborgare och ha en fast bostadsadress. Utöver det brukar det även krävas att man har ett telefonnummer registrerat på sitt eget namn och att man har  en viss årsinkomst.

Företagen gör, innan de beslutar om du blir beviljad ett lån, en personlig bedömning huvuvida den som ansökt om lånet är kreditvärdig, om den har förutsättningar för att betala tillbaka sitt lån. Anser företaget att så är fallet får man sin ansökan beviljad och pengarna insatta på sitt konto nästan omedelbart.

Ett internetlån är ett sätt att dryga ut kassan en månad då pengarna inte riktigt räcker till. Det är snabbt och smidigt, men tänk dig för en extra gång innan du ansöker. Är du minsta osäker på om du kan betala tillbaka lånet i tid bör du inte ansöka om ett lån överhuvudtaget!