En betalningsanmärkning är ett begrepp som ofta förekommer när det handlar om lån. Har man väl fått en betalningsanmärkning kan det bli svårt i kommande situationer att till exempel ta ett nytt lån, hyra eller köpa en bostad eller till exempel köpa sig  en ny bil eller liknande.

En betalningsanmärkning får man då man inte har klarat av att betala tillbaka en eventuell skuld. Det är alltså ett kvitto på att man inte har skött sina betalningar.

En betalningsanmärkning är ett samlingsnamn som kreditupplysningsföretagen använder sig av på ett en mängd uppgifter som de samlar in och som de sedan använder vid en kreditupplysning. Det är inte kronofogden som ger betalningsanmärkningar, däremot kommer vissa uppgifter från kronofogdemyndigheten.

Har man väl fått en betalningsanmärkning gäller den i 3 år och finns då kvar i det register som kreditupplysningsföretagen använder sig av. Detta gäller endast privatpersoner. Är det ett företag som drabbas av en betalningsanmärkning finns den kvar i hela 5 år.

Sköter man inte sina betalningar på rätt sätt kan ett ärende hamna hos inkasso för att de som vill ha pengarna tillbaka ska kunna få sina pengar tillbaka. Inkassoföretaget försöker driva in pengarna från den som är skyldig. Lyckas de inte få lånet återbetalt kan ärendet hamna hos kronofogden. Där fattas det till slut ett beslut huruvida man är skyldig att betala eller inte.  Beslutas det att man är skyldig att betala hamnar dessa uppgifter till slut hos kreditupplysningsföretagen och det är det som räknas som en betalningsanmärkning.

Har man fått en betalningsanmärkning kan den ställa till stora problem i det vardagliga livet. Det kan bli problem med att skaffa sig en ny bostad eller en ny bil. Det kan till och med bli problem med att skaffa sig ett enkelt mobiltelefonabonnemang.

Behöver man låna pengar till något kan det också skapa problem då man har en anmärkning.

Däremot finns det en hel del låneaktörer som lånar ut mindre summor med pengar trots att man besitter en betalningsanmärkning.

Många låneaktörer som tillhandahåller smslån till sina kunder, kan i vissa fall låna ut pengar till en person som har en betalningsanmärkning.